Bij X- benen staan de knieën naar binnen en staan deze erg dicht bij elkaar. In welke mate dit voorkomt kan verschillen per persoon. Omdat bij X-benen de knieën naar binnen staan komen de pezen en spieren die aan de binnenzijde van het been en de knie gelegen zijn op overmatige rek. Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan aan de binnenzijde van de knie. Wanneer de voet doorzakt aan de binnenkant dan kan dit leiden tot X-benen.

Oorzaken

Een oorzaak van X-benen kan zijn dat de voeten doorgezakt zijn. Wanneer de voeten doorzakken naar binnen, zakken de knieën ook mee naar binnen. Wanneer dit het geval is, is het mogelijk om de stand van de knieën en de voeten te corrigeren doormiddel van een therapeutische zool. Doordat de therapeutische zool een verhoging heeft aan de binnenzijde, ondersteund deze de holte van de voet waardoor de voet rechter komt te staan. De knieën komen op deze manier ook rechter te staan waardoor de rek op de pezen en spieren aan de binnenzijde van de knieën verminderd wordt.

Het naar binnen staan van de knieën kan ook te maken hebben met hypermobiliteit. Omdat bij hypermobiliteit de banden en pezen te soepel zijn gaan de knieën naar binnen staan. In dit geval is het vaak niet voldoende om met een steunzool te corrigeren en is het verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Samen met de fysiotherapeut kunt u doormiddel van oefeningen de spieren van de knieën trainen waardoor deze sterker worden en de functie van de banden en pezen kunnen overnemen.

Behandeling X-benen

Een therapeutische zool kan de stand van de voeten en daardoor de stand van de knieen positief beinvloeden. Daarnaast is het verstandig om stevige schoenen te dragen. Onder een stevige schoen verstaan we een schoen met een stevige hiel omkapping (contrefort) en een stevige loopzool. In vergelijking met een soepele schoen geeft een stevige schoen meer ondersteuning aan de voet. Bij een soepele schoen heeft de voet meer bewegingsvrijheid waardoor de voeten makkelijker naar binnen kunnen zakken waardoor de knieën ook meer naar binnen bewegen. Het is dus mogelijk dat u in een soepele schoen meer klachten ervaart dan in een stevige schoen.