Pijn aan de hiel kan verschillende oorzaken hebben. De twee meest voorkomende oorzaken zijn hielspoor en Fasciitis Plantaris (peesplaatontsteking). Deze twee klachten worden vaak door elkaar gebruikt omdat de klachten die men ervaart vergelijkbaar zijn. Wat is hielspoor dan precies? Het grote verschil is de pijnlocatie. Aan de onderkant van de voet bevindt zich een peesplaat, de zogenaamde fascia plantaris. Indien er verkalking ontstaat aan de aanhechting van de peesplaat aan de hiel, spreekt men van hielspoor. Hierbij kan extra botaangroei aanwezig zijn aan de hiel.

Oorzaken

Hielspoor is een typische overbelastingsklacht. De oorzaken komen in grote lijnen ook overeen met de fasciitis plantaris. Bij overgewicht of het doorzakken van de voet komt er teveel trekkracht op de peesplaat die onder de voet loopt. Hierdoor komen er scheurtjes bij de aanhechting van het bot. Het lichaam gaat dan extra botvorming afzetten. Deze botaangroei aan het hielbeen verstevigt als het ware de aanhechting van de peesplaat.

Symptomen

Wanneer je deze klachten hebt dan zal je voornamelijk pijn ervaren onder het hielbeen tijdens het erop staan. De eerste stappen na langer niet belasten zijn vaak extra pijnlijk.

Behandeling

Therapiezolen kunnen de afwijkende voetenstand corrigeren zodat de aanhechting van de peesplaat minder op spanning komt. Tevens kan er zacht materiaal geplaatst worden onder de hiel zodat er een verhoogde schokabsorptie plaatsvind.
Daarnaast kunnen er oefeningen gedaan worden om de voetboog te versterken en om de kuitspieren te rekken, waardoor er minder trekkracht ontstaat aan de peesplaat. Ook goede stevige schoenen zijn belang om de voet goed te ondersteunen.
Als laatst kan er worden gekozen voor een sok die speciaal is gemaakt voor hielspoor klachten. Deze draagt u in de nacht en houd de peesplaat en kuitspieren op rek.