Osgood Schlatter is de meest voorkomende klacht van kniepijn bij (actieve) kinderen. De aandoening wordt meer gezien bij jongens dan bij meisjes. Bij jongens komt deze aandoening het meest voor tussen de 10 en 15 jaar en bij meisjes tussen de 8 en 13 jaar.
Eén van de groeischijven van de knie bevindt zich aan de voorzijde onder de knie, waar de kniepees aanhecht op het scheenbeen. Dit noemen we ook wel de groeischijfknobbel onder de knie. Bij Osgood Schlatter is er sprake van een pijnlijke overbelasting/irritatie van deze groeischijf. 

Wanneer een kind tijdens het sporten veel rent en springt kan dit ervoor zorgen dat er teveel trekkracht komt te staan op de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen. Tevens kan die komen door een verkeerde voetenstand zoals een platvoet. Door deze verhoogde trekkracht ontstaat er pijn en soms ook extra botweefsel ter hoogte van de aanhechting.

Klachten Osgood Schlatter

  • Het kind voelt vaak pijn vlak onder de knie, waar de kniepees op het scheenbeen aanhecht.
  • De pijn kan bij zowel één als beide knieën voorkomen.
  • Vaak is er sprake van zwelling of een bultje ter hoogte van de pijnlijke plek.
  • Druk op de pijnlijke plek, zoals knielen, kan de pijn ook provoceren.
  • Wanneer de pijn onder het sporten is ontstaan, zwakt deze vaak in de uren na het sporten weer af. 

Behandeling

Een podoloog kan aan de hand van de klachten en de context bepalen of er een zool aangemeten moet worden. Naast het aanmeten van een zool kan het ook nuttig zijn om de bovenbeenspieren te rekken en eventueel ook te versterken.