Aan de buitenzijde van de enkel lopen twee belangrijke spieren: de m. peroneus brevis (korte spier aan de buitenzijde van de voet) en de m. peroneus longus (langere spier aan de buitenzijde van de voet). Enkelklachten of klachten aan het onderbeen kunnen veroorzaakt worden door overbelasting van deze spieren. De pijnklachten kunnen uitstralen richting de kleine teen of richting de buitenkant van het onderbeen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die deze klachten veroorzaken. Vaak wordt er gezien dat er een afwijkende voetstand is waarbij de voet naar buiten kantelt bij het staan en lopen. Hierdoor komt er overmatige rek op de pees en kan deze overbelast raken wanneer dit langere tijd plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het toenemen van sport- of wandelactiviteiten. Ook kunnen de klachten ontstaan na een inversie trauma (het omzwikken van enkel en voet naar buiten), hierbij rekt de pees ook te ver uit.

Behandeling

Mocht de oorzaak een afwijkende voetenstand zijn dat is dit mogelijk te verhelpen met een therapiezool. Is dit niet de oorzaak dan is het advies om oefentherapie te starten, waarbij de focus zal liggen op het versterken van de pees en daarnaast het op rek brengen van de pees.