De symptomen?

Bij achillespeesklachten ervaart men klachten aan de pees die de kuitspieren met het hielbeen verbindt. Wanneer u last krijgt van uw achillespees is er vaak sprake van een ontsteking, waarbij er roodheid, warmte en/of zwelling waarneembaar is rond de pijnlijke plek. Afhankelijk van het stadia waarin de klacht zich bevind, vind de pijn plaats tijdens, na of zelfs voor een activiteit. Daarnaast voelen de kuiten erg stram aan en heeft u vaak last van startklachten.

Hoe ontstaat achillespees tendinopathie?

Tendinopathie aan de achillespees wordt veelal veroorzaakt door een foutieve voetstand, waarbij het hielbeen niet recht staat. Hierdoor wordt er aan één kant van de achillespees harder getrokken dan aan de andere kant. Daarnaast kan een achillespeesklacht ook veroorzaakt worden doordat u meer bent gaan sporten, waarbij u te snel de trainingsintensiteit hebt verhoogd.

Welke behandelmethoden kan de podotherapeut voor deze klacht gebruiken?

Met behulp van therapeutische zolen wordt de voetstand zo optimaal mogelijk gecorrigeerd, waardoor het hielbeen recht wordt gezet en er dus geen scheve trekkrachten meer op de achillespezen komen. Daarnaast wordt in de zool (tijdelijk) een hakverhoging beiderzijds verwerkt, waardoor de achillespees minder op rek gebracht wordt en dus meer rust krijgt. Het lichaamszwaartepunt wordt dan namelijk naar voren gelegd. Zodra de achillespeesklacht tot rust is gekomen, wordt de hakverhoging uit de zool gehaald. Hierdoor wordt voorkomen dat de kuitspieren verkorten.

Wat kunt u zelf nog doen om de pijn te verminderen?

U kunt zelf oefeningen doen, waardoor de achillespees beter belastbaar wordt. Hierbij kunt u denken aan het versterken van de kuitspieren en het rekken van de kuitspieren. Voor advies op maat kunt u het beste een afspraak maken.

Let Op! dit is wel afhankelijk van de schade aan het weefsel. Wanneer er een ontsteking aanwezig is, dan moet u direct de lichamelijke activiteiten verminderen of stoppen. Als u met een ontsteking door blijft lopen, kan dit er namelijk voor zorgen dat de achillespees gaat scheuren. Voer deze oefeningen dus alleen uit als er geen ontsteking aanwezig is. Bij twijfel vraag dit na.

Ten slotte is het belangrijk dat u het juiste schoeisel draagt. Dit houdt als volgt in:

  • Het contrefort (hielstuk) dient stevig te zijn.
  • De loopzool van de schoen is stijf en dient alleen te buigen bij de bal van de voet.
  • Draagt het liefst tijdelijk een schoen met een lage hak (max. 3 centimeter!). Hierdoor komen er minder trekkrachten op de achillespees. Zodra u de zolen heeft opgehaald, is het raadzaam om een platte schoen te dragen (de hakverhoging zit namelijk al in de zolen verwerkt).