Deze peesplaat loopt als een waaier vanuit het hielbeen tot aan de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De peesplaat is niet erg elastisch, dit zorgt ervoor dat de voetboog wordt ondersteund tijdens het lopen. Door bijvoorbeeld standsafwijkingen, overbelasting, verkeerd schoeisel, toename van gewicht of door te korte kuitspieren ontstaat er een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat.
Zowel mensen met platvoeten als holvoeten ervaren vaak deze klacht. Bij platvoeten staat de pees al wat meer op spanning en zal deze door het verder naar binnen zakken van de voet tijdens het stappen nog meer op rek gebracht worden. Bij holvoeten zal de klacht eerder ontstaan door een beperking van de schokbreking binnen het enkelgewricht. Hierdoor moet de peesplaat bijna de volledige impact verwerken tijdens het lopen. Daarnaast hebben mensen met een staand beroep of mensen die langdurig staan of lopen een vergrote kans op deze klacht. Maar ook bij een zittend beroep is er een verhoogd risico doordat de kuiten en hamstrings verstijven, waardoor vergrote trekkrachten ontstaan op de peesplaat. Als laatst is overgewicht ook een risicofactor.

Symptomen

  • Pijn minden onder de voet
  • Opstartklachten na langdurig niet bewegen (slapen, lang zitten etc.)

Behandeling

Wanneer de peesplaat duidelijke ontstekingsfactoren vertoond kan eerst gekozen worden voor tape. Voor een langdurig resultaat is het geadviseerd om een therapiezool aan te laten meten die de voetenstand corrigeert en de voetboog ondersteund. Daarnaast is het goed om oefeningen te doen om de voetboog te versterken en tevens de kuitspieren te rekken.